Japanske dværgsilkehøns

På en haveudstilling den 20. juni 1999 på Tirsbæk Slot i Vejle, så vi de mest søde og fine høns - Japanske dværgsilkehøns - og vi var enige om, at hvis nogensinde skulle have høns så var det dværgsilkehøns.

Orkanen blæser vort drivhus fuldstændigt i stykker, og efter at haave sundet os, beslutter vi os for, nu skulle vi have høns.

Vi går på biblioteket og finder en masse bøger, således vi ved noget om pleje og pasning af høns, men også hvorledes hønsehuset og hønsegården skal indrettes.

Silkehøns er en gammel asiatisk hønserace. Der er fundet tegn på at mongolerne for 4.000 år siden holdt disse høns som husdyr. Racen har fået sit navn efter de silkeagtige fjer, som er en mellem ting imellem fjer og dun. Huden er mørkeblå og efter sigende skulle kødet også være mørkt - med et blåligt skær. Fjerene på toppen ligner en hat, benene er også fjerklædte og hønsene har 5 tæer. Det er en rolig type og hanen laver ikke så meget larm, som andre racer. Den er en middelgod æglægger, hvilket vil sige at en høne lægger ca. 120 æg om året.

Det fortælles at Marco Polo havde racen med til Europa. I Holland har man for mange år siden fremavlet en dværgform. En dværghøne vejer ca. 500gr., en dværghane ca. 600 gr. og et æg vejer ca. 28 gr. Racen holdes mest som hobby, og findes i et utal af farvekombinationer. Vi har valgt den hvide dværgrace.

På billedet til venstre ses et pragteksemplar af en silkehøne

Hønsehus i påsken 2000

Projekt hønsehus starter. Efter at have studeret mange forskellige præfabrikerede hønsehustyper, beslutter vi os for at designe vores eget.

Hønsehuset skal være ved vor køkkenhave bag, carporten, og det skal sammenbygges med et lille drivhus.

Hønsehuset er på ca. 4 m2, og bygget af et træskelet, isoleret med 50mm. Udvendig beklædt med træbrædder og inde med vandfastkrydsfinerplader.

Huset har et lille vindue mod vest og døren sidder i øst siden af huset.

På gulvet inde har vi savsmuld.

Jesperhus Blomsterpark
Beboerne ...

Vi har været i Hovedgård og hente vores nye høns. En hane og 3 stk. høner. Som det sig hører og bør, fik alle navne. Mest vigtig er hanen - han hedder Oscar.

En vore høner var skruk og vi lod hende ligge på de æg hun havde. Efter 10 dage gennemlyste vi æggene og desværre var kun 2 befrugtede, da de blev udruget døde den ene umiddelbart - desværre. Men en lille guldklump blev det til. En hanekylling skulle det vise sig, en med fart over feltet, så han fik navnet Speedo.

Niva udflugt 1998
"En rigtig lille påskekylling" - det er rart at kunne følge med i hvad der foregår trygt under mors lune fjerdragt.
Speedo flytter hjemmefra - august 2001

Oscar og Speedo kan ikke med hinanden, så vi beslutter os for at forære ham bort. En venlig dame fra Sønderjylland ville gerne have ham. Så han bliver nettet lidt og vi siger farvel til ham.

Niva udflugt 1998
Hviids Have En enkelt i 2002

Vi prøver igen, om det kan lykkes at få kyllinger. Må konstatere at det er svært at få befrugtede æg, så vi får kun en enkelt kylling igen.

Her er den ude at opleve verden lidt alene, men det er nu bedst inde hos mor i varmen

Oscar - den stolte fader ...
Efter en måned begynder fjerene at komme, så er de ikke helt så charmerende mere
Supplement

Til at supplere op med har vi købt nogle nye høner i 2003.

Oscar er desværre død for os (september 2005), han blev tilsyneladende træt af livet. Så vi har ved Assens købt en ny hane og et par høner.

Trivsel og velvære i hønsegården fra 2007
Slut med silkehøns 2009

Dette bliver de sidste billeder af vores siklehøns. Vi har foræret dem væk.

Den 19. maj bliver vores høns hentet og nu trives de på Djursland sammen med en sort silkehane.