Link til Haven fra 1998 Link til Haven fra 2003 Link til Haven fra 2006
Foderbænk ved den lille sø - foråret 2003

Foderbænken ved den lille sø er blevet færdig. Det er en fantastisk fornøjelse at sidde på bænken og håndfodre fiskene.
Vi forsøger at skabe læ ved at plante omkring bænken.

Rho. "Baden-Baden" Foderbænk, og Rho. "Baden-Baden"
Udsigten over den lille sø og træterressen Forårslyng med en acer som overstander
Forår i farver

Rhododendron blomster lystigt, en orgie i farver. Langs vanløbet ses astilber, primula og diverse græsser. Overstanderen er bøg. På skråningen ved den lille sø blomster Rho. Wombat bag stenene og på toppen Rho. Yakusimanum.

Rho. "Gibraltar" Rho. "Homboldt" Rho. "Diadem"
Foto t.v.: Langs vandløbet

Foto t.h.: Skråning ved den lille sø

Vi bygger bro

Vi har besluttet os for, hvorledes broen skal se ud. Da den skal munde ud ved flagstangen skal der ikke være noget japansk inspireret over den. Den skal være dansk inspireret. Som det så ofte går, så kan vi ikke bruge nogle af de standard typer der findes på markedet, så vi må selv designe den. Vi får produceret 2 limtræs buer og bygger selv broen op. Til højre ses det færdige resultat (lidt skjult).

Et nyt projekt tager sin begyndelse, efteråret 2003

Vi har endnu et nyt projekt under planlægning og aaflægger Staudehaven, Vissenbjerg et besøg - mest for at se deres japansk inspirerede have. -->

Vi skal have lavet plads på østsiden af huset til endnu en sø og et "lysthus", hvor fiskene kan svømme ind. På østsiden af huset har vi først et fladt stykke og derefter en stejl skråning. Vi sætter derfor en plantestensmur på ca. 1 meters højde op og vinder derved ca. 0,5 m mere til haven. Vi er flittige mennesker - så vi arbejder igennem - dag og nat...

Vi starter på udgravningen til lysthus. Det koster vores eneste vores eneste vandrette græsplæne livet. Derefter starter vi op på den store sø.

Slut på havearbejdet for denne sæson

Bed med Rho. “Scarlet wonder” ved lysthusets og starten af kanalen Mini Rhododendron, navnet har vi mistet
Foråret 2004

Foråret er kommet og vi arbejder videre, men når også at nyde de mange blomster.

Vi er nød til at ændre det ene bed ved siden af trappen. Der skal laves en højdeforskel, således vi kan få et lille vandfald. Vi har fået nogle sten her fra området som vi kan bruge og har lejet en pallevogn til at køre dem på - herefter benytter vi stenløfteren til at placere dem med. Vi fører gummidugen under den sten der skal benyttes som vandfaldssten.

På en af vores Acer Rubrum finder vi nogle uhyggeligt store sværmere. Det er ligustersværmere, som er udbredt i mellemeuropa - herunder Danmark. En ligustersværmer kan få et vingefang på 90 mm. Larven lever på liguster, syren og andre buskvækster fra juni til september.

"Den hvide bro" lyser op i forårssolen
En pallevogn har større løfte kapacitet end vores sækkevogn Stenløfteren gør det tunge arbejde
Vi placerer granitsten i kløften Nogle af sprængstykkerne er temmelig store
Ligustersværmerne
"Grand Canyon" - Efterårsarbejdet

Vi vil gerne lave et vandløb der løber i bunden af en dyb kløft. Inspirationen til dette har vi hentet i f.eks. Grand canyon i Verdon, Frankrig. Stenløfteren er på arbejde.

Granitten placeres så det ligner en dyb kløft.

Gummidugen fra kløften er ført ind under bassindugen, således af hvis der kommer for meget vand i søen løber det over og ned i kløften - uden at løbe ved siden af. Kanten styrer det maksimale vandspejle i søen og er tilpasset, således at det ikke giver overløb i renseanlægget. I "regnvandstønden" er også et overløb - herfra løber vandet også ud i "kløften".

For at få højde forskel nok til en vandfalds-sten må vi hæve vores trappe med et ekstra trin. "Trækassen" bagerst på billedet t.h. er starten på vores græsbro. Gunmmidugen løber igennem kassen.

Vi skal have samlet gummidugen der kommer fra kløften med gummidugen der kommer fra den store vandfaldssten. I NIWA nr. 4 2002 finder vi en beskrivelse af, hvorledes arbejdet skal udføres så det er helt tæt. Teksten i bladet er suppleret med en række illustrative billeder. Arbejdet kan på flere måder sammen-lignes med at lappe cykel.

Til at rense overfladerne med anvendes ren-sebenzin. Kagerullen er til at rulle samlingen med dobbeltklæbende bånd. Der primes på begge de sider der skal klæbes.

Vi bygger bro igen - en græsbro

Fra kløften skal vandløbet under en græsbro. Vi har studeret flere fotos - bl.a. i bogen "Den japanske Have" af Ruth Iranzad.

Vi har snydt lidt og ført gummidugen igennem en lukket kanal. Overkanalen lægger vi først en fiberdug på, så sandet ikke skal falde igennem ned i kanalen. Forest på kanalen sætter vi et stykke birketræ der skal illudere, at det bærer broen.

Vi har skåret nogle ca. 40 cm lange birkestykker som lægges op på underliggeren. Øverst en kantbegrænsning, der skal styre jorden.

Til slut rullegræs af egen avl Sådan ser det færdige resultat ud fra den store sø Set tæt på - mangler lige at fjerne overskydende gummidug
Vi skal have afsluttet bjerget bag vandfaldet til den store sø og have skjult "regnvandstønden".

I kløften bygges op med granit, så vi senere kan få et vandfald her.

Årets afsluttende arbejder

Inden vinteren skal vi have afsluttet de arbejder vi har i gang.

Græsset er fjernet på et stykke nede i haven og brugt som rullegræs oppe ved græsbroen.

Her vil vi have lagt granit og trædesten.

Februar 2005

Fiskene hygger sig inde i lysthuset med 8 graders varme.

Udenfor ser det straks koldere ud.

Foråret 2005

Vi starter haveprojektet med at teste, hvor meget vand der skal pumpes igennem kløften, for at det ser ud af noget.

Til højre ses Rho. Kermesina i blomst ved den lille sø.

En dværg rhodooondendron er helt dækket af blomster Azalea japonica i blomst Vi har været i skoven og finde trærod. Den bliver lige testet og godkendt
Vi "bygger" bro igen - igen ... En granitbro

Granitbro blev afleveret i indkørslen, så vi må have stenløfteren i aktion sammen med "hunden". Broen bliver sænket og placeret i vater.

Stemningsbilleder -
sommer og efterår

Hvid Iris blomster ved den lille sø.

Sommerfuglebusken i fuld flor.

Efterårets smukke farver på det sidste foto.

Haven 2006

Link til Haven fra 2006